Reklama
 
Blog | Kateřina Hadrabová

Sofistikované hračky na jedno použití?

Hračky už zdaleka nejsou jen výsadou dětí; čím jsou složitější, zábavnější a originálnější, tím více přitahují i dospělé. Jednou z nejoblíbenějších hraček dnešní doby je závratná novinka a žhavý trend: pes.

Pořídil si váš soused nebo známý štěně? Vídáte na ulicích stále častěji psy, kteří se vám líbí, imponují vám, nebo jsou nesmírně rozkošní? Máte pocit, že by vám ta roztomilá čivava, ten impozantní ridgeback, anebo ten krásný stříbřitý výmarský ohař určitě slušel? Pak není nic snadnějšího než sednout k internetu a zalovit v inzerátech – štěňata těchto i desítek dalších plemen seženete zaručeně čistokrevná, v blízkosti bydliště a za lidových pár tisíc korun. Parádního a k vám přesně ladícího parťáka můžete mít doma třeba druhý den.

Toto je přesně ten vzorec, kterým uvažují a bohužel i jednají zhruba tři čtvrtiny zájemců o štěně. A přesně takové uvažování se hodí těm, kdo si na spotřebním přístupu ke psům postavili výnosný byznys: množitelům. I když pojem „množitel“ český právní řád nezná, znají jej velice dobře ochránci zvířat, pracovníci útulků, skuteční chovatelé psů a stále častěji i podvedení majitelé.

Laik, který si chce prostě jen koupit štěně vybraného plemene – tedy cílová skupina množitele – často neví, co si pod tím pojmem vlastně představit. V kostce je množitel člověk, který jako dobrý obchodník minimalizuje náklady (a to i ty veterinární) pro maximální zisk. A pokud si vámi v nadšení vybrané a překotně zakoupené „čistokrevné“ štěně vezete domů bez kupní smlouvy, bez rodokmenu a v podstatě od cizího člověka, se kterým jste si předtím možná tak vyměnili pár emailů nebo sms, abyste se dohodli na předání, pak jste s nejvyšší pravděpodobností i vy svými pár tisíci podpořili jednoho takového množitele.

Reklama

Co množení způsobuje ať už trpícím fenám, celému plemeni, které doplácí na nedodržování základních pravidel chovu a absenci zdravotních vyšetření, nebo prudce stoupajícím počtům psů v útulcích, to je téma pro samostatnou kapitolu. Co to však může způsobit přímo vám? Z vašeho štěněte může vyrůst přerostlý nebo naopak zakrslý pes, pes se zbarvením, jakého byste se u svého vyvoleného plemene nikdy nenadáli nebo s prapodivnýma ušima, která z něho dělají unikát. Zkrátka obyčejný kříženec. Také z něho může vyrůst nemocný pes, pes s hluchotou, se špatnými klouby, bortící se páteří, s předkusem nebo podkusem, epilepsií, cukrovkou, chronickými kožními či trávicími obtížemi, s nemocným srdcem… Anebo z něho nemusí vyrůst vůbec nic, protože není výjimkou, že štěně od množitele brzy uhyne: ať už pro vrozené vady nebo kvůli zanedbání rané péče.

Pokud se tedy rozhodnete obohatit svůj život o psa, zkuste být při svém rozhodování o něco zodpovědnější, obezřetnější a důkladnější než při posledních volbách. Dejte si tu práci a jeďte se do chovatelské stanice předem osobně seznámit s chovatelem a rodiči štěňat, chtějte štěně s rodokmenem (protože jedině takové je skutečně čistokrevné) a zamyslete se nad tím, proč je cena poctivě odchovaných štěňat s průkazem původu taková, jaká je. A pokud to nevíte, zeptejte se. Chovatele, samozřejmě.

Anebo prostě jděte do útulku.